Bestaande koopwoningen waren in januari 6,4 procent duurder dan in januari 2016. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen 14,7 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 9,9 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 14,7 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in januari 2017 even hoog als in januari 2006.

Regionale verschillen huizenprijzen nemen weer toe

De regionale verschillen in verkoopprijzen van woningen zijn weer toegenomen. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was in 2016 bijna 522 duizend euro. In de drie voorgaande jaren was het verschil nog kleiner dan een half miljoen euro.

Het grootste verschil in huizenprijs in de gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde huizenprijs was bijna 695 duizend euro in 2008. De gemiddelde huizenprijs was in dat jaar in Reiderland (Groningen) met 143 duizend euro het laagst en in Bloemendaal met 837 duizend euro het hoogst. Ook in 2016 was de gemiddelde verkoopprijs in Bloemendaal het hoogst, 650 duizend euro, en het laagst in Pekela, 128 duizend euro.

Meest betaald voor huizen in Bloemendaal

In Bloemendaal werd in 2016 voor een koopwoningruim 50 duizend euro meer betaald dan een jaar eerder. Ook toen voerde Bloemendaal deze lijst met duurste huizen aan. In Laren (Noord-Holland), Blaricum, Wassenaar en Rozendaal werd in 2016 gemiddeld meer dan een half miljoen euro neergeteld voor een koopwoning. Een jaar eerder waren er vier gemeenten waar de gemiddelde huizenprijs meer dan 500 duizend euro was. Rozendaal viel toen net onder deze grens (gemiddelde verkoopprijs bijna 494 duizend euro).

Voor minder dan 130 duizend euro een huis in Pekela

In het Groningse Pekela werd met gemiddeld 128 duizend euro het minst betaald voor een koopwoning. Al vier jaar op rij heeft Pekela de laagste gemiddelde verkoopprijs. In zeven gemeenten werd in 2016 gemiddeld minder dan 150 duizend euro betaald voor een woning. In 2015 was dat nog in dertien gemeenten het geval. Gemeenten waar de gemiddelde huizenprijs lager is dan 200 duizend euro liggen vooral aan de randen van Nederland, in Groningen, Friesland en Limburg.

Bron Kadaster / CBS